Maija Virtanen: ”Toisen asteen tutkinnolla jatko-opintoihin”

Kesäinen helle hellii Unescon maailmanperintökohde Vanhaa Raumaa. Maija Virtanen käyskentelee pitkin Helsingintorin kaunista maisemaa. Idylliset ympäristöt ovat Virtaselle tuttuja, sillä hän opiskeli Eurajoen kristillisessä opistossa alkusyksystä 2016 loppukevääseen 2017.

– Opiskelin fysioterapian ja hieronnan linjalla. Hierojan ammattitutkintoon valmistuin kesäksi 2017, Virtanen kertoo.

Ennen opiskeluaikaa Eurajoella raumalainen Virtanen kävi vuoden lukiota. Hän oli tuolloin 16-vuotias.

– Lukio ei oikein sujunut, sillä en kokenut opiskelua siellä aivan omakseni. En käynyt lukiota loppuun asti, vaan tein päätöksen, että etsin jonkin toisen opiskelupaikan.

Eurajoen kristillisen opiston koulutustarjonnan hän löysi Rauman Kivikylän Areenalla järjestetyillä Urastartti-messuilla.

– Olimme yhdessä äitini kanssa messuilla tutustumassa erilaisiin uravaihtoehtoihin. Hän otti mukaansa esitteitä, joista löytyi sitten Eurajoen kristillisen opiston Fysioterapian ja hieronnan linja.

Tarpeet ja toiveet huomioidaan

Virtanen on toisen polven hieroja. Jo tätä kautta alan valinta oli helppo, mutta sitä helpotti myös omat harrastukset.

– Olen harrastanut aina paljon liikuntaa, joten hierojan opinnot olivat looginen valinta. Lisäksi äitini valmistui hierojaksi hieman ennen kuin minä aloitin opintoni Eurajoella, Virtanen taustoittaa.

Eurajoen kristillisen opiston Fysioterapian ja hierojan linjan pääsyvaatimukset ovat perusopetuksen päättötodistus ja kiinnostus alaan. Opinnot kestävät yhdeksän kuukautta. Tuossa ajassa uutta tietoa ja oppia tulee paljon.

– Vaikka asiaa tuli paljon lyhyessä ajassa, sain opetuksesta todella paljon irti. Pidin siitä, että opiskelu oli oikealla tavalla tehokasta.

Hieronnan ja fysioterapian opinnoissa opiskelijat perehtyvät ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, kansansairauksiin sekä elintapojen vaikutukseen ihmisen hyvinvoinnissa ja terveydessä. Lisäksi opetus sisältää monipuolisesti liikunnan ohjauksen harjoittelua eri muodoissa.

– Minulla oli ennakkoon hieman tietoa, mitä koulutukseen sisältyy, mutta siitä huolimatta opetuksen laajuus yllätti positiivisella tavalla. Opiskelimme muun muassa sitä, miten ihmistä kehitetään lapsesta aikuiseen. Saimme monimuotoista opetusta niin yleisestä hyvinvoinnista kuin ravitsemusopistakin.

Opetuksen joustavuus on yksi asia, jonka Virtanen nostaa esiin.

– Opistolla reagoidaan äärimmäisen hienosti opiskelijoiden tarpeisiin ja toiveisiin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä, vaan suunnitelmaa muokataan opiskelijoiden mukaan siltä osin kun se vain on mahdollista.

Virtanen suuntasi opiskeluihin avoimin mielin. Tätä hän suosittelee muille alaa harkitseville.

– Koulutuksen sisältö ja suunnitelma muokkautui opiskeluidemme aikana, sillä kaikki meidän luokaltamme halusivat keskittää opiskelunsa hierojan ammattiin.

Hyvät perustiedot auttavat jatkossa

Kuten monelle muulle, myös Virtaselle Eurajoen kristillisellä opistolla suoritettu hierojan ammattitutkinto tarjosi uuden suunnan tulevaisuuteen. Hän opiskelee parhaillaan Porissa SAMKissa fysioterapian koulutuslinjalla.

– Alunperin tarkoitukseni oli pitää välivuosi, sillä kuvittelin etten voi alaikäisenä ja ilman toisen asteen tutkintoa hakea kyseiselle linjalle. Hierojan näyttötutkinto oli kuitenkin toiseen asteen tutkinto, joten sitä kautta sainkin opiskelupaikan, Virtanen hymyilee.

– Nykyiset opinnot alkoivat syksyllä 2017 eli minulla on nyt takana kaksi vuotta fysioterapian opintoja. Tarkoitus on valmistua puolentoista vuoden kuluttua eli vuoden 2020 jouluna.

Hierojan ammattitutkinto avasi siis uuden uran, jota fysioterapian opinnot laajentavat. Kuten mainittua, Eurajoen kristillisen opiston opinnot mahdollistivat sen, että Virtanen opiskelee nyt SAMKissa.

– Opiston opintojen avulla sain ensimmäisenä vuonna joitain kursseja hyväksiluetuksi, kuten esimerkiksi ensiapua, anatomiaa ja hierontaa. Kaiken kaikkiaan aiemmat opinnot helpottivat monelta osin nykyistä opiskeluani, sillä nyt minulla on jo entuudestaan hyvät perustiedot alasta.

– Kyllä sen huomasi opintojen alussa, että ne joilla ei ollut aiempaa koulutusta, olivat aluksi tietyllä tapaa pulassa. Heille tuli uutta asiaa paljon yhdellä kertaa. Suosittelenkin käymään opiston Fysioterapian ja hieronnan linjan ennen jatko-opintojen aloittamista.

Näistä opeista Virtanen antaa ison kiitoksen Eurajoen kristillisen opiston opettajille. Hän nostaa esiin Piia Ristilän, Tuure Vanha-Rauvolan ja Hanna Turusen.

– He olivat todella ammattitaitoisia ja opiskelijalähtöisiä. Heiltä sai paljon tukea ja he loivat meille hyvän opiskeluilmapiirin. Arki oli rentoa, mutta samaan aikaan opiskelemaan kannustavaa.

Viihtyisä vuosi virikkeellisessä ympäristössä

Kun Virtanen opiskeli Eurajoella, majoittui hän arkiviikot opistolla. Hyvä yhteishenki ja aktiviteetteja tarjoava ympäristö olivat nuoren naisen mieleen.

– Meillä oli yhdessä hyvä tekemisen meininki ja tuimme toisiamme opiskeluissa. Elämä opistolla oli kaikin puolin mahtavaa, Virtanen kiittelee.

Opistolla majoittuvat opiskelijat saavat keskittyä opiskeluihin. Majoitukseen kuuluu aamupala, lounas, välipala ja päivällinen. Majoitustilojen keittiötilat ovat kaikille yhteiset.

– Hyödynsimme paljon opiskelijoiden käytössä olleita tiloja. Pelasimme muun muassa pingistä ja kävimme Eurajoen yhteiskoulun kuntosalilla. Alueella on oma rauhansa ja paljon mahdollisuuksia liikkua. Esimerkiksi liikuntapaikkoja on ympäristössä todella paljon.

Jos sai Virtanen hyvät lähtökohdat hierojan ammattitutkinnosta fysioterapian opintoihin, siintää tulevaisuudessa haave, joissa näistä molemmista on hyötyä.

– Minua on pitkään kiinnostanut ensihoito. Haluaisin työskennellä ambulanssissa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Vajaa vuosi Eurajoen kristillisessä opistossa jätti Virtaselle lämpimät muistot.

– Aikani Eurajoelle on ollut minun opiskeluistani se kaikkein paras vuosi. Viihdyin niin hyvin, että muistan kuinka paljon minua itketti viimeisenä päivänä, kun opiskelut tulivat päätökseen, Virtanen hymyilee.

Tutustu koulutustarjontaamme