Solidaarisuutta harjoittelemassa

Nimeni on Nóra – ja se äännetään ikään kuin suomalainen nimi Noora. Hyvin kansainvälinen, kuten minä ja EKO myös. Olen nyt ollut noin kuukauden opistolla Opetushallituksen suomen kielen ja kulttuurin harjoittelijana ja voin todeta, että olen viihtynyt oikein hyvin täällä. Päätökseni hakea tänne ei kuitenkaan ollut yksinkertainen.

Olen syntynyt pikkukaupungissa Transilvaniassa, mutta opiskeluni takia viimeiset viisi vuotta olen asunut isoissa kaupungeissa, kuten Cluj-Napoca ja Turku. Elämäntapaani kuuluu olla mahdollisimman paljon muiden ihmisten kanssa tekemisissä: olisipa kyse pelkästään hengailusta, keskustelemisesta, väittelemisestä vai yhdessä toimimisesta, taiteen tai tiedon luomisesta. Suurkaupungin tyttärenä en heti ollut halukas lähtemään Eurajoen kokoiseen kuntaan.

Hakemuksessa toista estettä tarkoitti opiston nimessä oleva määrite kristillinen. Kotimaassani Romaniassa eräs ekstremistijärjestö, joka kutsuu itseään kristilliseksi, keräsi kolme miljoonaa allekirjoitusta, jotta perustuslaissa oleva perheen käsite määriteltäisi uudelleen. Tämänhetkisen lain mukaisesti perhe perustuu kahden aikuisen avioliittoon – jo tämä sulkee pois avoliitossa eläviä tai yksinhuoltajia. Järjestön vaatima perustuslakimuutos edellyttäisi, että perhe tarkoittaisi pelkästään aikuisen miehen ja naisen avioliittoa. Näin siis halutaan kieltää tasa-arvoisen avioliittolain mahdollisuus, vaikka se on jo tällä hetkellä laiton, ei edes rekisteröity parisuhde ole mahdollista meillä. Sama järjestö haluaisi kieltää abortin ja seksuaalikasvatuksen kouluissa. Tällaisesta taustasta tulleena kristillinen sana minulle helposti tarkoitti jotakin poissulkevaa, syrjivää.

Onneksi perehdyin EKOn nettisivuun, jossa lukee koulun arvoja: yhteisöllisyys, yksilöllisyys, suvaitsevaisuus ja kestävä kehitys. Nämähän ovat juuri sellaiset, joita itsekin kannatan ja joiden eteen teen työtä kotimaassani. Tänne tultuani sain selville, että koulussa todellakin kannatetaan näitä neljää eikä kukaan haluaa sanoa kenellekään millainen hänen pitäisi olla. Pikemminkin henkilökunnan kanssa mietimme mitä me yhdessä voisimme tehdä, miten kukin voi löytää yhteisöstä paikkansa ja miten me voimme ottaa vastaan muita lähellä olevia ihmisiä. Tässä mielessä kristillisyys on hyvin erilaista kuin maailmassa olevia uskonnollisia estremistiryhmittymiä, sillä siinä näkyy juuri Jeesuksen opetus: rakkaus.

Keväällä päätin loppujen lopuksi, että tulen pieneen kylään, vaikka täällä ei olekaan paljon ihmisiä, bileitä, teatteria eikä gallerioita. (Onneksi Suomessa on aina metsä!) Päätin myös, että annan mahdollisuuden kristilliselle koululle, vaikka minulla on huonoja kokemuksia itseään kristillisiksi määrittelevistä ryhmistä. Seikka, joka sai minut lopuksi hakemaan oli tieto opistolla toimivasta aikuisten perusopetuksen maahanmuuttajille suunnatusta linjasta. Minua on jo pitkään kiinnostanut S2-opetus sekä maahanmuuttajien kanssa töitä tekeminen. Haluaisin vain tehdä jotain muille olennoille merkitsevää ja hyvää yhteiskunnassa.

Olen Eurajoella ja opistolla helmikuun loppuun saakka. Kylässä ei ole paljon asukkaita, mutta onneksi opistolta aina löytyy kavereita, olivatpa he opettajia tai opiskelijoita. (Ja myös metsä surujani kuuntelee.) Opetan suomea erilaisista maista Suomeen tulleille maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille ja yhdessä muun koulun väen kanssa yritämme tehdä työtä sen eteen, että opiskelijat myöhemmin pärjäävät hyvin suomalaisessa yhteiskunnassa. Emme sulje pois ihmisiä ihon värin, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen, kielen, etnisyyden, sosiaalisen aseman, koulutusasteen tai kansalaisuuden perusteella. Tämähan on hirveän suuri asia, sillä Trump-Putinin maailmassa tapahtuu valtavan paljon epäoikeudenmukaisuutta. Juuri siksi jotkut lähtevät kotimaistaan ja tulevat Suomeen iloisemman elämän perässä. Ottakaamme lämmöllä ja kärsivällisyydellä toisiamme vastaan – aivan kuten EKO otti myös minut.

Kuukauden aikana onnistuin lainaamaan 40 kirjaa kirjastosta. Selkokirjoja opetusta varten ja myös omia kiinnostuskohteita.

Kun opiskelijat saapuivat kouluun, elämä myös saapui EKOlle. Iltapäivän koripallomatsi.

Usein käyn iltalenkillä metsässä. Kuva otettu ihan ensimmäisellä viikollani EKOlla.