Viivi Varjonen: ”Osallistavaa oppimista luonnon läheisyydessä”

Hevoset käyskentelevät aitauksessaan, ankat kaakattavat. Viivi Varjonen taluttaa pihapiiriin aasin ja vuohen. Mahtavan maalaisidyllin täydentävät lampaat, kanat ja kanit sekä pihalla vapaana juoksevat kaksi koiraa.

Tämä eläväinen miljöö on osa Varjosen arkea. Siihen mahtuu eläinten ja perheen lisäksi myös perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittaminen Eurajoen kristillisessä opistossa.

– Aloitin opiskeluni viime vuoden elokuussa ja tarkoitus on valmistua nyt keväällä. Syksyllä oli kolme perhepäivähoitoon liittyvää näyttöä ja kevään aikana suoritan kaksi näyttöä monikulttuuristen lasten ja erityisen tuen tarpeessa olevien lasten osalta, Varjonen kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmissa yhtenä vaihtoehtona on perhepäivähoidon tarjoaminen yksityisyrittäjänä. Kyse ei kuitenkaan olisi niin sanotusta perinteisestä perhepäivähoidosta, vaan Varjonen haluaisi tuoda tarjolle vahvasti luontoon ja eläimiin liittyvää toimintaa. Myös tukiperhetoimintaa hän on pohtinut.

– Ajatus olisi järjestää tässä meidän kotitilallamme lapsille sellaista kerho- ja leiritoimintaa, jossa he pääsisivät kosketuksiin luonnon ja eläinten kanssa. Minulla on taustalla suurtalouskokin ammatti, joten perhepäivähoitajan ammattitutkinto tukee kokonaisuutta todella hyvin.

Luonto tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia

Omaa yritystään Varjonen ei ole vielä perustanut, mutta sen aika saattaa koittaa tulevaisuudessa. Hän on 6-vuotiaan pojan ja 4-vuotiaan tytön äiti, joten lapsista on kokemusta omasta takaa.

– Olin lasteni kanssa kotona viimeiset viisi vuotta, joten viimeisimmistä opiskeluista ja päivätöistä on jo ehtinyt vierähtää hieman aikaa. Alussa epäilytti, että tarttuuko tähän päähän enää mitään uutta tietoa, Varjonen naurahtaa.

Toiveissa oli löytää sellainen opiskelupaikka ja -ala, joka ei veisi vuosia ja mahdollistaisi myös mahdollisimman paljon yhteistä aikaa omien lasten kanssa. Paras vaihtoehto löytyi Eurajoen kristillisen opiston koulutustarjonnasta.

– Löysin netistä perhepäivähoitajan ammattitutkinnon hakuilmoituksen. Olin yrittäjäkurssilla, jossa oli samaan aikaan toinen samalle linjalle hakenut henkilö ja hänen kanssaan keskustelimme paljon tästä koulutuksesta.

Syksyllä Varjonen suoritti työharjoittelun perhepäivähoitajalla, nyt on menossa harjoittelu päiväkodissa hänen kotikaupungissaan Laitilassa.

– Pidän perhepäivähoitajan työstä, sillä siinä on tietyllä tapaa sellainen oma rauha. Se mahdollistaa sen, että pystyn keskittymään lapsiin ja ottamaan heidän tarpeensa paremmin huomioon. Päiväkodissa on paljon lapsia, joten arki on huomattavasti hektisempää.

– Ja kun meillä on omassa kotipiirissä nämä eläimet, niin lapset pääsevät todella lähelle luontoa. Heitä voi osallistaa esimerkiksi eläinten ruokintaan. Se on kuitenkin yksi sellainen kokemus, jota näin kaupunkilaistumisen aikana on kovin vaikea saada.

Lapset oppivat käytännön arjessa

Eurajoen kristillisessä opistossa perhepäivähoitajan ammattitutkinnon opettajana toimii Katri Laakkonen. Vaikka opiskelujakso on lyhyt, kokee Varjonen saaneensa todella hyvää opetusta ja sitä kautta hyvät eväät tulevaan.

– Olen saanut tutkintoa suorittaessani todella paljon oppia. Katri on opettajana hyvällä tavalla vaativa ja innostava. Hän tuo mielenkiintoisella ja tarttuvalla tavalla esiin kaikki ne tärkeät asiat, joita tähän ammattiin liittyy.

– Myös muut opettajat ovat olleet todella ammattitaitoisia. He pystyvät antamaan näin lyhyeen ajanjaksoon aivan valtavasti hyvää oppia. Olemme opetelleet muun muassa viittomakieltä ja käyttämään kuvia lasten arjen tukena.

Myös esimerkiksi musiikki ja erilaiset tuokiot, joita opiskelijat järjestävät itse, ovat vahvasti läsnä. Mitkä Varjonen näkee tärkeimmiksi asioiksi, kun työskennellään lasten kanssa?

– Mielestäni se ei riitä, että tehdään perushoitotyö ja oletetaan lasten tekevän kaikki itse. Aikuisen pitää olla monipuolisesti mukana ja tehdä asioita yhdessä lasten kanssa.

– Pedagogisella puolella on aivan valtava merkitys. Käytännön arjessa opettaminen on tärkeää. Voidaan esimerkiksi kattaa pöytä yhdessä ja siinä samalla opetella vaikka laskemaan.

Monipuolinen yhteisö on valtava rikkaus

Opiskelutahti sopii Varjoselle, sillä joka toinen viikko on kolme lähiopiskelupäivää. Näin hän ehtii olemaan paljon myös kotona omien lastensa kanssa.

– Meillä on kiva porukka kasassa. Saatan joskus yöpyä lähipäivien välissä Eurajoella erään luokkakaverini luona. Meistä on tullut todella hyviä kavereita. Hänellä on lapsia jo kotonaan hoidossa ja häneltä olenkin saanut myös hyvää käytännön vinkkiä.

Varjonen nostaa esiin myös Eurajoen kristillisen opiston monikulttuurisuuden. Kyseessä on suuri rikkaus.

– Olemme saaneet järjestää erilaisia tapahtumia yhdessä muiden linjojen opiskelijoiden kanssa, kuten ystävänpäivätapahtuman ja syksyllä Valoa perheille -tapahtuman, joka oli avoin eurajokelaisille lapsiperheille. Vanhemmat saivat tulla rentoutumaan eri linjojen tarjoamiin palveluihin, kuten erimerkiksi hierontaan, ja me hoidimme sen ajan heidän lapsiaan.

Varjonen valmistuu nyt keväällä. Näyttösuunnitelmat on tehty ja edessä on näyttöjen antaminen. Myös jatkoa hän on ehtinyt jo suunnittelemaan.

– Kaiken kaikkiaan olen positiivisesti yllättänyt siitä, kuinka kivaa opiskelu on ollut. Totta kai töitä täytyy tehdä paljon, mutta olen saanut tästä paljon. Monipuoliset tehtävät ovat tukeneet ammattitaidon kasvua. Jatkossa on ajatuksena lisätä omaa ammattitaitoa mahdollisesti päiväkotipätevyydellä, Varjonen kertoo.

Tutustu koulutustarjontaamme